Excerpt for Ustani, o spavaču! by , available in its entirety at SmashwordsUSTANI, O SPAVAČU!

Nataša JevtovićBy Nataša Jevtović

Smashwords Edition

Copyright 2017 Nataša JevtovićBeograd, 1996.

Cover photo: Engin Akyurt

Cover font: Amatic Small Caps
Smashwords Edition, License Notes


This ebook is licensed for your personal enjoyment only. This ebook may not be re-sold or given away to other people. If you would like to share this book with another person, please purchase an additional copy for each recipient. If you’re reading this book and did not purchase it, or it was not purchased for your use only, then please return to Smashwords.com or your favorite retailer and purchase your own copy. Thank you for respecting the hard work of this author.


Ova knjiga ima licencu samo za vašu ličnu upotrebu. Ova knjiga se ne može preprodati ili podijeliti sa drugima. Ako želite da podijelite ovu knjigu sa nekim drugim, molimo vas da kupite dodatni primjerak za svakog primaoca. Ako čitate ovu knjigu a niste je kupili, ili nije bila kupljena samo za vašu ličnu upotrebu, molimo vas da je vratite sajtu Smashwords.com ili vašem omiljenom prodavcu knjiga i da kupite svoj primjerak. Hvala vam što poštujete marljivi rad ovog autora.


بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمَنِ ٱلرَّحِيمِ


U Ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!


Sjećam se jednog razgovora sa beogradskim muftijom, hadži Hamdijom Jusufspahićem, mojim velikim prijateljem, koji smo vodili neposredno nakon što sam prihvatila islam, i koji ću ovdje navesti jer će čitaoca na najprikladniji način obavijestiti o problemu koji namjeravam, s Božijom pomoći, nadalje analizirati. Naime, hadži muftija i ja smo diskutovali o položaju islama u Evropi i uticaju na njenu kulturu, a budući da je on predsjednik jedne evropske kulturne organizacije, rekao je da ga je jedan zapadnjak upitao: “Uz sve dužno poštovanje, gospodine Hamdija, volio bih znati kako je moguće da ste baš vi, kao musliman, predsjednik jedne ovakve organizacije, kada se zna da muslimani nemaju gotovo nikakve kulturološke veze sa Evropom? Eto, čak i brojevi koje stalno nazivamo arapskim u stvari su pronalazak drevnih Indusa. Šta su, molim vas, muslimani dali Evropi?”

On je odgovorio: “Arapi su dobrim dijelom očuvali evropsku kulturnu baštinu tako što su prevodili filozofska djela starih Grka, koja je Katolička crkva spaljivala radi njihovog, tobožnjeg, heretičkog karaktera. Za mnoga djela smo čuli upravo preko arapskog prijevoda. Arapi su izmislili algebru, alhemiju, najstariji oblik današnje hemije, postavili su temelje matematici... Kao što vidite, ni arapski nazivi tih nauka nisu zamijenjeni latinskim ili grčkim. Zatim, muslimani su Evropi donijeli vodu. Islam je vjera čistoće tijela i duha, gdje se vjernik pet puta dnevno pere pred molitvu, a u srednjovjekovnoj Evropi kupanje je bilo toliko nepopularno da je i kralj Francuske dobio opasno oboljenje kože i nije se htio okupati čak ni na preporuku ljekara, uz riječi da bi radije umro! Kada su Turci opkolili Beč, Austrijanci su poslali svoje uhode u njihove šatore u izvidnicu, pa su svi do jednog pobjegli jer su vidjeli Turke kako čiste zube misvakom, tj. četkicom. Vikali su, ‘Spasavaj se ko može, Turci oštre zube da nas njima kolju!’ Dakle, Muslimani su Evropi donijeli higijenu. A što se tiče brojeva, tačno je da su ih Indijci izmislili. Ali, Arapi su izmislili nulu – za koju se ranije nije znalo – a gdje biste vi bez nje bili?”

Mislim da je ovim htio reći, “Kako bih vas definisao bez nje, momci?”

Mi muslimani bismo morali biti ponosni na našu kulturu i tradiciju koja je uticala na tolike narode širom svijeta. Ipak, moramo biti svjesni činjenice da se od stare slave ne živi, jer premda smo nekada bili vladari svijeta kojima nije bilo premca ni u jednoj nauci, ni u bogatstvu, ni u političkoj moći, danas je naš položaj bijedan. Dozvolili smo da na kormilo našeg veličanstvenog broda stane stranac, nemusliman, koji upravlja brod ka nekoj tuđoj luci, ka predjelima koji se putnicima broda neće svidjeti. Karte smo preskupo platili, ne dozvolimo da nam propadnu. Mi moramo preuzeti kormilo, kako se ne bi desilo da budemo žrtvovani na oltaru tuđih interesa, kako se ne bi desilo da veličanstveno zdanje koje su naši oci izgradili na tlu natopljenom sopstvenom šehidskom krvlju – propadne i pretvori se u pepeo zaborava. Odbranimo naše bedeme, jer tvrđava islama se mora očuvati radi emaneta koji je čovjek prihvatio, a sva ostala bića su odbila (Kur’an, 33:72) i radi pranagodbe koju su sa Uzvišenim Allahom sklopile duše još nezačete od Adema alejhis-selama, o obožavanju od iskona (Kur’an, 7:172).

U ovoj knjizi odapeću, ako Bog da, strjelice put ljudske savjesti. Oni koji misle da su se od svoje savjesti već odavno oprostili, neka uz ovu knjigu izgrade novi most do nje, jer je ona zaista moćna. Svojevremeno je pisac Arthur Conan Doyle poslao dvanaest telegrama ljudima na položaju, sve uz isti tekst: “Odmah napustite zemlju. Sve je otkriveno.” U roku od dvadeset i četiri časa, svi su pobjegli zbog nečiste savjesti. Nadam se samo da čitalac sa nečistom savjesti neće na ovome mjestu odložiti knjigu.U Beogradu, 12. maja 1996.

Nataša Jevtović

PRVI DIO – DEKADENCIJA MUSLIMANA


Purchase this book or download sample versions for your ebook reader.
(Pages 1-4 show above.)